Nazorginstructie tatoeage

Tijdens het tatoeëren worden er kleine gaatjes in de huid geprikt waardoor er een wond ontstaat. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het ongeveer zes weken tot deze wond goed genezen is. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk.

Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met folie. Als de tatoeagewond met zalf en huishoudfolie is afgedekt kun je de folie na 3 uur verwijderen en de wond behandelen zoals hieronder wordt beschreven. Je kunt gewoon douchen, maar graag zo kort mogelijk (wel altijd van te voren insmeren met Vaseline® i.v.m. zeepirritatie en week worden). Behandel de tatoeagewond

± 14 dagen als volgt:

 1. Raak de tatoeage zo min mogelijk aan met de handen. Dus krab nooit als je jeuk hebt, hiermee kun je de kans op infecties vergroten en de tatoeage beschadigen. Je kunt het beste met schone vingers een tikje op de tatoeage geven.
 2. Dep de getatoeëerde plek twee maal per dag met schoon water of een milde ongeparfumeerde zeep (bijvoorbeeld van het merk Neutral). Gebruik hiervoor een schone zachte tissue of wattenschijfje en wrijf nooit.
 3. Dep de tatoeagewond na het wassen met een schone zachte tissue of wattenschijfje voorzichtig droog.
 4. Zorg dat de tatoeage continu goed vet blijft. Smeer de tatoeage in (met schoon gewassen handen) met een dun laagje zalf zoals Bepanthen Tattoo® of Vaseline®. Indien je een Vaseline® pot gebruikt kun je het beste met een wattenstaafje de zalf eruit halen. Ga niet met vieze vingers hierin en laat de zalf zeker niet door iemand anders gebruiken, dus gebruik een nieuwe pot.
 5. Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon® of Betadine® op de wond.
 6. Draag geen pleisters, verband of folie over de tatoeagewond.
 7. Draag nooit strakke, vuile of wolachtige kleding (graag katoen) op de tatoeagewond.
 8. Laat de tatoeage zoveel mogelijk luchten, dus probeer als het kan geen kleding erover heen te dragen. Indien dit niet mogelijk is draag dan wijde kleding.
 9. Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden of natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad.
 10. Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel). Gebruik ook na de genezingstijd op de tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen i.v.m. overgevoeligheid en kwaliteitsbehoud.
 1. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.
 2. Is je tatoeage lichter van kleur geworden? Een nabehandeling valt dan in de meeste gevallen binnen de garantie van 2 maanden met goedkeuring van de tatoeëerder, mits je de tatoeage hebt behandeld zoals bovenstaand. Let op! De garantie op nabehandeling is niet geldig op handen, voeten, innerlip en cover-ups.